tubebox.pl

Podejmowanie gości jeszcze kilkadziesiąt lat temu uchodziło za sztukę, której należało się nauczyć. Dzisiaj podchodzimy do przyjmowania bliskich z większą swobodą, nierzadko decydując się na podanie na stole dań z odległych krain. Jak przygotować się do przyjęcia gości? Co warto wiedzieć wcześniej?

Czy znasz upodobania kulinarne swoich gości?

Zapraszając znajomych na wspólny obiad czy na kolację, przede wszystkim warto wiedzieć, jakie są ich upodobania kulinarne. Współcześnie wiele osób deklaruje się jako wegetarianie lub weganie, dlatego goszczenie takich osób może być kulinarnym wyzwaniem. Wielu z naszych gości może mieć także nietolerancje pokarmowe, np. na laktozę czy gluten. Warto zapytać wcześniej bliskich, jakie dania mogą jeść, aby nie doszło do niezręcznej sytuacji przy stole.

Wiedząc, jakie produkty cenią znajomi, warto również skorzystać z sezonowych warzyw i owoców. W czasie jesieni dobrym pomysłem jest wykorzystanie dyni, ale też cukinii, bakłażana, późnych odmian pomidorów. Wszystkie te produkty są smaczne i wartościowe.

Nietuzinkowe dania!

Jak zaskoczyć gości przy domowym stole? Z pewnością warto wybrać niebanalny przepis, pochodzący z dalekich stron. Jednym z ciekawszych jest przepis na szaszłyki z Madagaskaru masikita. Stworzenie tego aromatycznego dania nie jest bardzo czasochłonne, z pewnością też zaskoczy biesiadników. Co nadaje wyjątkowy smak tej potrawie? Przede wszystkim w przepisie wykorzystane jest masło orzechowe, które sprawia, że mięso nabiera niebanalnego smaku. Słodyczy dodaje miód, a równoważy go limonka. Sos sojowy sprawia, że wszystkie smaki harmonijnie do siebie pasują. Uzupełnieniem dla takiego dania może być wytrwane wino, które z pewnością będzie idealnym kontrastem dla lekko słodkiego dania.